Över 900 butiker

Få pengar över på allt du handlar i någon av våra 909 anslutna butiker. Vi erbjuder cashback upp till 30%

Visa alla butiker

Mobil meny

Ragna Jonasdotter | 2020-08-09 | Tipsar, Mode

Länkar i samarbete med Zalando

Medvetet mode av medvetna val!

Vem avgör medvetenheten och hur mäts det? 

I dagens inlägg har jag fått inspiration från vissa delar som jag och min uppsatspartner skrev om i vårt examensarbete med fokus på onlineshopping. I uppsatsen talade vi mycket om medvetenhet, främst när det handlade om kläder och onlineshopping. Vi hade dock ett flertal frågor och tankar kring detta under arbetets gång. I dagens inlägg tänkte jag ta upp vissa delar som vi talade om i uppsatsen för att inspirera er till mer medvetna val när ni shoppar!

Det finns en del problematik i miljömedvetenhet kring online shopping och frakt och returers påverkan. Så vad innebär det att vara medveten, hur mäts det och kan man mäta sin egen medvetenhet? Att vara medveten innebär att man har kunskap eller insikt inom något, att göra något medvetet betyder att man tänkt igenom sin handling. Även om individen har kunskap, finns det en otrolig bredd på kunskapsnivån inom ett ämne. En person som anser sig vara medveten och ha kunskap kanske jämför sig med personer i sin omgivning, medan en annan inte anser sig vara medveten då hon jämför sin kunskapsnivå med professorer och experter inom ämnet.

Även om man är medveten eller inte kan det uppstå omedvetna val och handlingar.

De omedvetna innebär dock att man gör något utan att hinna tänka efter. Omedvetna beslut kan leda till att det finns en tendens att efterrationalisera handlingen, och beroende på vad man kommer fram till kan olika känslor uppstå. Det kan därför vara bra att tänka en extra gång när du shoppar för att göra så din garderob innehåller mer medvetet mode!

En jacka jag använt år ut.. och år in!

Här kommer lite tips på några bra (men dyrare) plagg inför hösten! Plagg du kan anävnda till mycket och ofta! Länkar i samarbete med Zalando där du får återbäring på hela ditt köp.

HÄR/ HÄR/ HÄR/ HÄR

Tips för mer medvetna val när du shoppar! Medvetet mode är kul mode!

Vi alla har väl köpt saker som vi inte behöver eller saker som vi sedan ångrar? Flera gånger är det plagg som vi spontanköper för att det kanske är billigt? Kanske för att vi blir stressade för det är något tillfälle som vi får en känsla av att vi måste ha en ny klänning? Eller så kan det vara andra faktorer som inte är helt genomtänka och medvetna.. Nu tänkte jag göra en liten lista på saker man kan tänka på innan man shoppar nya plagg eller andra saker:

  • Hur ofta kommer du använda denna? Kommer du fram till minst 5 tillfällen som detta plagget passar till? Kanske ska du ha den på ett bröllop, men du kan även ha den på en finare middag, ett dop eller kanske klä ner den för vardags? Då är den bra!
  • Material! Det är viktigare än man kan tro. Är det en sommarklänning men i något varmt konstmaterial som du inte kommer kunna andas i? Eller som svettfläckarna lätt syns i? Då kanske du ska skippa det. Är det en stickad tröja i 100% akryl? Då kommer den bli noppig efter ett par tvättar..
  • Passform är A och O! Köp inte plagget om det inte sitter 100% bra. Om det är hårt över magen eller lite för kort eller lång. Naaa…
  • Hur många plagg i din befintliga garderob kan du matcha de nya plagget med? Är det många så är det super!
  • Stil och årstid/ säsong! Vilken stil har plagget och vilken stil har du? Kommer du trivas och kommer du kunna använda det till flera årstider? Att du kan ha det i mer än en säsong innan du tröttnat på det är viktigt för att få en långsiktig och medveten garderob.
  • Pris! Köp aldrig något för priset! ”Det var ju billigt” har vi hört och tänkt alldeles för många gånger..

Du kan köpa medvetet mode även fast du köper fast fashion. Såklart är det bättre att köpa bättre kvalitet och plagg som du vet är producerade på ett bra sätt men om inte, så bör du checka i de punkterna ovan. Pris per användning är bra att fundera på. Om du använder ett plagg mycket är det bättre än de plaggen du bara plockar fram en gång om året.. Det viktigaste är att tänka efter och inte göra spontana köp som du sedan ångrar.

Hoppas du fått med dig lite från dagens inlägg! Det ska inte vara pekpinnar utan inspiration för att göra shoppingen lite mer i ett medvetet tänk vilket blir roligare i slutändan. Både för oss själva och för miljön!

För mer inspo följ mig på Instagram under: @raagna

Dela den här artikeln

Inte medlem?

Gå med gratis nu