Refunder AB

Tegnérgatan 8

113 58 Stockholm

Org. nr:

556885-1884

Inspired By

Läs vår blogg och hitta inspiration, shoppingtips, mode, inredning och mycket mer!

Hemma igen från prisvärda Krakow

Krakow-Polen

Polen. Ett land som ligger så nära, men som ofta glöms bort. I alla fall av mig. Jag kan resa till andra sidan jordklotet för att upptäcka nya platser, men Polen har aldrig legat på toppen av min bucket list. Tänk så fel man kan ha. Efter att ha tillbringat fem dagar i Krakow i södra Polen under förra veckan, kan jag inte säga något annat än att det har varit en av de mest prisvärda och allmänbildande resorna jag varit på i Europa.

Krakow är inte bara Polens populäraste turiststad, utan även en stor och vidsträckt miljonstad. Som turist rör man sig dock främst i gamla staden och de allra flesta hotell ligger på gångavstånd hit. Hjärtat i Krakow är det stora torget, som faktiskt är Europas största torg. Torget är omringat av caféer och restauranger och butiker och mitt på torget ligger den vackra gamla tyghallen i italiensk stil. Inuti tyghallen hittar du en stor marknad med försäljare av allt från bärnsten till schackspel och julgranskulor. Väldigt turistigt, men rätt så kul.

Krakow-Polen

För dig som hellre shoppar mode än souvenirer, ligger den stora shoppinggallerian Galeria Krakowska strax utanför den gamla stadskärnan. Självklart finns alla de stora klädmärkena representerade här, men vi shoppade enbart i butiker som inte finns här hemma i Sverige. Prisnivå? Vinterjackan som vi köpte var exempelvis 20% billigare här än om vi hade köpt den på samma kedja i London.

Krakow har en stor mängd caféer och det är riktigt prisvärt att sätta sig och ta en kaffe. En kopp kaffe med en tårtbit kostar ungefär hälften mot hemma i Sverige, så när fötterna börjar värka efter alltför mycket promenerande är lösningen ofta att slå sig ner på ett café. Krakow har även en stor mängd restauranger, där vi åt på några av de Michelin-rekommenderade ställena. Det allra dyraste vi åt på resan var en entrecote för strax under 200 kronor, oftast låg huvudrätterna på restaurangerna snarare mellan 60-90 kronor. Boka helst restaurangerna redan innan du är på plats i Krakow. Vi mejlade till restaurangerna och bokade bord ungefär en månad innan ankomst, hade vi inte gjort det är det ytterst tveksamt om vi fått bord. Och du, tänk på att portionerna på restaurangerna är massiva. Så är dig inte mätt redan på förrätten.

Krakow-Polen

Krakow har inte bara shopping, utan även en stor mängd sevärdheter i form av historia, arkitektur och kultur. Förutom att det är otroligt mysigt att strosa omkring i de medeltida gränderna i den gamla stadsdelen, är nog kyrkorna i gamla staden och Wawel slott de viktigaste sevärdhetsmåstena. Dock passar många som besöker staden även på att ta en obehaglig dagsutflykt till Auschwitz, som ligger några mil utanför Krakow. Reser man med barn är det bra att tänka på att Auschwitz kan upplevas som lite för visuellt och läskigt. Då kan man istället åka till Schindlers fabrik, som också berättar historien om Polen kring andra världskriget, men med lite färre otäcka bilder.

Det är otroligt lätt att ta sig till Krakow och det går att flyga direktflyg från Arlanda med både SAS och Norwegian. På Sembo kan du snabbt och smidigt boka hela din paketresa med flyg och hotell till Krakow – dessutom med återbäring från Refunder! Så glöm inte att logga in på ditt refunderkonto innan du bokar!

Vill du läsa mer från Krakow? Kolla in allt jag skrivit om Krakow på min reseblogg rucksack.se.