Refunder AB

Tegnérgatan 8

113 58 Stockholm

Org. nr:

556885-1884

Inspired By

Läs vår blogg och hitta inspiration, shoppingtips, mode, inredning och mycket mer!

Välj rätt guidebok för din resa till New York

New-York

Jag lägger ganska mycket tid inför varje resa på att undersöka sevärdheter, restauranger och hotell. Att resa kostar ju inte bara pengar utan oftast även semesterdagar, så det är inte så konstigt att man vill få ut så mycket som möjligt av sin resa. För att få en snabb överblick av resmålet och veta var jag ska börja planera min resa, läser jag ofta guideböcker. Visst, jag lägger en stor del tid även på att googla och på att söka efter inspiration på exempelvis Instagram, men jag gillar känslan av att ha en bok att titta i. Jag läser, stryker under, markerar i kartor och viker hörn. En guidebok är till för att användas, inte för att stå i en bokhylla!

Det finns idag en uppsjö av olika förlag och typer av guideböcker att välja mellan. Alla förlag har sin niche och det är inte lätt att veta vilken guidebok som passar just din resa bäst. Så, låt oss säga att du ska till New York – det krispiga äpplet, staden som aldrig sover! Vad  behöver DU för bok?

Just nu vecka 37 är det förhöjd återbäring hos refunder (upp till 4%!) hos Adlibris, så passa på att köpa guideboken till din nästa resa nu!


För den visuella resenären 

Bild från Adlibris
Bild från Adlibris

Jag gillar att få visuell inspiration och behöver se bilder för få reslusten att flöda. Mina absoluta favoritguideböcker är därför  ”Första klass reseguider”(på svenska) och ”DK Eyewitness Travel” (på engelska). Båda dessa bokserier är tjocka och tunga guideböcker fulla med färgbilder och kartor. Perfekt för mig som gillar att bläddra och titta på bilder snarare än att läsa text. De engelska böckerna tenderar att ges ut oftare än de svenska, så vill du ha senaste utgåvan behöver du läsa den engelska varianten.

Här hittar du de tre senaste New York-guiderna:
Första Klass Reseguider New York (på svenska, från 2014)
DK Eyewitness Travel Guide New York City (engelska, ny upplaga ges ut 2018-09)
Eyewitness Travel Family Guide New York (engelska, från 2018)

 


För budgetresenären

 Bild från Adlibris
Bild från Adlibris

Klassikern som alla ryggsäcksresenärer äger – Lonely Planet. En guidebok med mer text än bilder, men med utförliga kartor med tips om allt från street food till vandrarhem. Mycket mer tips om hotell och restauranger än Första klass reseguider, men kräver mer av dig som resenär.

Lonely Planet New York City (engelska, från 2018)

En variant på den klassiska Lonely Planet med mer bilder, mer coola platser och mer kartor, är serien ”Best of” med  LP’s Best of New York City 2019 (engelska, från 2018). Kolla in den om du vill ha ett mellanting mellan Första Klass Reseguider och Lonely Planet.


För resenären som bara vill veta det viktigaste

Bild från Adlibris
Bild från Adlibris

Ibland vill man bara ha en liten guide med det absolut viktigaste. En guide som får plats i fickan, är billig och inte väger ett kilo. Vet du vad? Detta är den absolut vanligaste kategorin av guideböcker! Alla guideböckerna nedan är fyllda med bilder och kartor till de mest populära platserna, perfekt om du bara är i staden i ett par dagar. Jag köper ofta Top 10 / Topp 10-böckerna.

Fodor’s New York City 25 Best (engelska, 2018)
Top 10 New York City (engelska, 2018)
Topp 10 New York (svenska, 2018)
New York Reseguide (svenska, 2017)


För dig som varit här förut

Bild från Adlibris
Bild från Adlibris

Du har redan sett frihetsgudinnan, promenerat över Brooklyn Bridge och blickat ut över staden från Empire State Building. Den här gången vill du uppleva staden som en riktig New York-bo och hitta bortom turiststråken och äta på de bästa restaurangerna.

Time Out City Guide New York (engelska, 2017)
Michelin Guide New York City 2018: Restaurants (engelska, 2017)
New York Walks (engelska, 2017)
Mitt New York (svenska, 2018)


För resenären som gillar e-böcker

Bild från Adlibris
Bild från Adlibris

Många guideböcker finns fortfarande bara på papper, men det finns även guideböcker som enbart kommer ut som e-bok! Här kommer några godbitar som du kan ladda hem och läsa direkt!

Fodor’s Brooklyn (engelska, e-bok, 2015)
Radical Walking Tours of New York City (engelska, e-bok, 2016)
Frommer’s EasyGuide to New York City 2017 (engelska, e-bok, 2017)
The Kid’s Guide to New York City (engelska, e-bok, 2016)


Blev du inte lite sugen att åka till USA nu? På min reseblogg hittar du massor av resetips för allt från bilsemestrar till storstäder och stränder.