Refunder AB

Tegnérgatan 8

113 58 Stockholm

Org. nr:

556885-1884

Inspired By

Läs vår blogg och hitta inspiration, shoppingtips, mode, inredning och mycket mer!

5 anledningar att åka till norra Portugal

Om jag säger Algarve – så nickar nog de flesta av er igenkännande. Södra Portugal har länge varit en favorit för oss svenskar. Med några av världens mest dramatiska stränder och direktflyg från Sverige är det ett perfekt resmål för sol och surf. Men kan du nämna någon ort i norra Portugal förutom Porto? Det kunde i alla fall inte jag i våras! Men ju mer jag läste på om området och ju mer jag upptäckte, desto mer insåg jag att norra Portugal bjuder på allt det som jag vill få ut från en resa: Mycket historia, vacker natur, spännande boenden och väldigt många unika platser att besöka! Så gissa vad? Vi har precis kommit hem från en road trip i norra Portugal!

Så innan du bokar den där flygbiljetten till södra Portugal – här kommer 5 anledningar till att du ska åka norrut från Lissabon istället!


Surfa Europas största vågor i Nazaré

Nasaré - Portugal - Eva Gyllenberg

Lilla Nazaré bjuder inte bara på en hel famn full av lokal charm, utan även på några av Europas största vågor! Under vinterhalvåret möts här stormarna och revet och bildar den perfekta grunden för stora surfvågor. Faktiskt kan vågorna bli uppemot 30 meter (!) höga här. Under sommaren är inte vågorna fullt så stora, men fullt surfbara. Så köp ett färgglatt vindskydd och fånga solstrålar på stranden tillsammans med en stor mängd semestrande portugiser. Havet är kallt, men stämningen är varm!

Ett hotell som jag gärna bor på nästa gång jag är i området, är Vale d’Azenha Hotel som ligger 6 kilometer utanför Nazaré. 


Bo på kloster från 1200-talet 

Pousada do Crato Historic Hotel - Portugal - Eva Gyllenberg

I Portugal bor du som allra bäst på en pousada. Pousada betyder egentligen bara ”enkelt hotell”, men Pousadas de Portugal är en lyxig hotellkedja som enbart driver hotell i historiska byggnader. Kloster, slott, medeltida kungapalats – här finns de mest spännande hotell du någonsin bott på! Priserna är överkomliga och upplevelsen är för livet.

Vi bodde denna resa på Pousada Mosterio do Crato – ett gammalt kloster från 1200-talet ombyggt till ett femstjärnigt designhotell. Det är ofta man kommer på sig själv att ligga under sänghimmeln och förundras över alla historier som rummets murar kan berätta.


Besök vingårdar i Douro

Dourodalen - Portugal - Eva Gyllenberg

Dourodalen. Gröna, böljande,prunkande Dourodalen. Landskapet påminner på avstånd om Balis risterasser, där vinstockarna slingrar sig utefter de branta sluttningarna. Här bjuder man på flertalet gårdar in till visningar och vinprovningar av både vin och portvin. Flertalet av vingårdarna har även ett mindre antal hotellrum och en restaurang, där det är lätt att stanna upp och njuta av tystnaden och vyerna.

Vi bodde på en mindre vingård med boutiquehotell i närheten av Lamego- Quinta de Casaldronho, vilket verkligen rekommenderas.


Låt dig charmas av Óbidos – Portugals ”Santorini”

Obidós - Portugal - Eva Gyllenberg

Tänk dig Santorinis vita hus med blå detaljer. Lägg sedan till en borg och en ringmur och mängder av blommor. Där har du den lilla staden Óbidos. Utan tvekan en av de vackraste små städerna som jag besökt i Europa. Jag har nog aldrig fotograferat så mycket på en sådan liten yta tidigare. Varenda gatuhörn bjöd på ögongodis!

Bo på otroligt läckra hotellet Rio do Prado utanför Obidos, med en riktigt bra farm-to-table restaurang med enbart grönsaker odlade på hotellet och lokal kött/fisk.


Ät en fantastisk (och prisvärd) middag i Porto

Caféina i Porto - Portugal - Eva Gyllenberg

Porto är den största staden i norra Portugal, med vackra gamla medeltida kvarter byggda på en kulle. För mig kändes Porto lite som Berlin – en stad i stor förändring och där det händer otroligt mycket just nu. Byggnader renoveras i rask takt och  nya hotell och restauranger poppar upp som svampar. Jag har svårt att säga att jag älskade Porto, men staden har en utstrålning som är svår att stå emot.

Vi lyckades via appen ”The Fork” boka in oss på Michelinguidens rekommenderade restaurang Caféina, som ligger vid havet i fina kvarteren Foz Do Douro. Prisvärt, intressant meny och otroligt gott! I Porto finns även en stor mängd krogar med Michelinstjärnor, så boka restaurang så snart som du vet när du är i Porto. Här får du en lyxmåltid för samma pris som kvarterskrogen hemma i Stockholm!

Jag hade väldigt gärna bott på The Yeatman i Porto, med stadens läckraste pool. Hotellet har dock inte tillgång till extrasängar – så alla ni som reser som par – det här är hotellet för er! 


Vill du läsa mer om norra Portugal? Jag håller som bästa på att fylla upp min Portugal-sida på rucksack.se med mängder av tips för en härlig bilsemester!