Refunder AB

Tegnérgatan 8

113 58 Stockholm

Org. nr:

556885-1884

Inspired By

Läs vår blogg och hitta inspiration, shoppingtips, mode, inredning och mycket mer!

Köpa ny resväska? Det här bör du tänka på!

Välja bästa resväskan

Resväskan. Ett av de vanligaste föremålen för irritation när du reser. För stora, för tunga, försvunna eller trasiga. Det är alldeles för ofta som resväskan inte levererar. Det kanske helt enkelt är dags för en ny väska? Så vad behöver du tänka på när du ska köpa en ny resväska och vilken typ av väska behöver du? Här kommer mina bästa tips!

Och förresten – Du glömmer väl inte att du kan få 5% återbäring hos Accent när du handlar din nästa resväska genom Refunder?


Weekendväskan

Bild från Accent

När du åker iväg på en kortare resa över bara några dagar, är det rätt så skönt att slippa ha en hel resväska med sig. Det är ju inte så mycket du behöver ha med dig förutom necessären och ett ombyte. Personligen så åker jag oftast på weekendresor med en klassisk mjuk weekendväska.

FÖRDELAR: Väger lite, slitstark och får plats under sätet framför dig på flyget.

VAD HAR JAG FÖR VÄSKA? Jag har en blå, mjuk weekendväska från Samsonite, som jag fått på köpet någon gång när jag köpt en annan väska. Den har hängt med i 10 år nu och still going strong!

TÄNK PÅ: att köpa en weekendväska som har ”smart sleeve” på ena sidan av väskan – det gör det möjligt att lätt att hänga fast weekendväskan över handtaget på en större väska.

 

TRE SNYGGA WEEKENDVÄSKOR hos Accent

LYX:
Samsonite Lite DLX
(bild från Accent)
MELLAN:
BRIC’S X-Travel
(bild från Accent)
PRISVÄRD:
Don Donna Janice
(bild från Accent)


Kabinväskan

Om du ska åka iväg på en längre resa kan det vara bra att ha en riktigt bra kabinväska. Men det är en hel del som du behöver bestämma dig för innan du slår till!

FÖRDELAR: Handbagaget är mer skyddat i en kabinväska än i en weekendväska. Du slipper dessutom bära tyngden på axeln.

VAD HAR JAG FÖR VÄSKA? Jag använder en rätt så ful – men oändligt praktisk – kabinväska i tyg från Samsonite. Den är extremt fyrkantig och gul men väger endast 1,7 kg. Väskan har några år på nacken och finns tyvärr inte längre i sortimentet, så jag sneglar åt att köpa en ny hård lättviktsväska. Dottern fick en betydligt snyggare kabinväska i födelsedagspresent i år – den tonade blå American Tourister som du ser nedan. Ett riktigt fynd!

TÄNK PÅ:

Bild från Accent
 • Vikten – Det absolut viktigaste för en användbar kabinväska. Ett handbagage på flyget tillåts ofta väga mellan 7-10 kg, då vill du inte att väskan i sig själv väger 3 kg tom. Men självklart kostar det – lätta väskor är inte billiga.
 • Storleken – har du några flygbolag som du ofta flyger med? Kolla deras storleksbegränsningar innan du köper en ny väska. SAS tillåter exempelvis maxstorleken 55 x 40 x 23 cm. Tänk på att ju fyrkantigare väska inom tillåtna mått, desto mer rymmer den!
 • Antal hjul – Fyra hjul gör det lätt att snurra och styra din väska. Nackdelen med fyra hjul är att väskan ibland råkar rulla iväg av sig själv. Två hjul gör att du behöver dra väskan efter dig, men väskan rullar inte iväg när du ställer ifrån dig den.
 • Låsbarhet – Ett lås, är det nödvändigt? Jag ska ju bara ha väskan i hatthyllan? Det händer ganska så ofta att kabinväskor blir tvångsincheckade om flyget är fullbokat och flygbolaget vill kunna lyfta på tid (hänt oss flera gånger på Norwegian). Då är det rätt så skönt att ha ett lås på kabinväskan.
 • Inuti – Ett kabinbagage som är uppbyggt i två lika stora avskiljda delar, gör det lättare att packa snyggt och smart! (Se ett bra exempel till höger)

 

TRE SNYGGA OCH PRAKTISKA KABINVÄSKOR hos Accent

LYX:
Samsonite Cosmolite
(bild från Accent)
MELLAN:
Delsey Turenne
(bild från Accent)
PRISVÄRD:
American Tourister Air Force 1 Gradient
(bild från Accent)


Den vanliga resväskan

De allra mest klassiska väskan. Den som du alltid packar lite för full och som du alltid är lite orolig att väga in vid incheckningen på hemresan. Den ”vanliga” resväskan som vanligtvis brukar få väga mellan 15-30 kg, beroende på flygbolag.

VAD HAR JAG FÖR VÄSKA? Jag har flera olika varianter av resväskor. Mjuka, hårda, stora, mellanstora, lättvikt. Beroende på vart jag ska åka och vilket flygbolag jag ska flyga, väljer jag olika väskor. Men oftast blir det vår stora lättviktsväska från Samsonite som får följa med (se nedan). Rymmer mycket och väger lite – en bra kombo om man ska få plats i en liten hyrbil eller bara vill betala för ett (1) incheckat bagage.

TÄNK PÅ: Samma kriterier gäller i stort för det incheckade bagaget som för kabinväskan! Vikt, antal hjul och låsbarhet är viktigt!

 • Vikten – Inte fullt så viktigt som för en kabinväska, men om du har en lättviktsväska som incheckat bagage, så får du plats med mer saker inom samma viktranson och slipper betala för flera väskor.
 • Antal hjul – Fyra hjul är en nödvändighet för tunga resväskor. Förstår inte hur jag kunde dra runt 30 kilo på två hjul förr i tiden?
 • Låsbarhet – Ett lås är absolut nödvändigt. Helst TSA-säkert.
 • Inuti – Ju fler fack, avdelningar och spännen som kan skilja på väskans innehåll – desto bättre! Stora väskor har annars en tendens att fungera som ett svart hål för mig. Hur många gånger har inte små barnstrumpor ”försvunnit” i packningen när vi varit ute och rest?
 • Färgen – Köp INTE en svart väska! Visst är en resväska en investering, men när du står vid bagagebandet kommer du att vara glad att du köpte en mer unik väska. Våga färg och våga mönster!
 • Mjuk eller hård? En riktig vågdelare bland oss resenärer! Jag använder både mjuka och hårda resväskor, men min absoluta favorit är numera hård. I en riktigt slitstark och hård väska vågar jag checka in allt från portvin till porslin. Sådant som jag annars hade tagit i handbagaget! Fördelen med många mjuka väskor är dock att de ofta är expanderbara – så du kan göra dem flera centimeter djupare vid behov.

 

TRE SNYGGA OCH PRAKTISKA RESVÄSKOR hos Accent

LYX:
Samsonite Lite-Shock
(bild från Accent)
MELLAN:
Samsonite B-Lite Icon expanderbar
(bild från Accent)
PRISVÄRD:
American Tourister Modern Dream
(bild från Accent)

Vill du läsa fler tips om vad du ska tänka på när du är ute och reser? Titta in på min ”Allt du behöver tänka på inför resan”-sida på rucksack.se!